• En ond man?

  Posted on mars 19, 2009 by in Allmänt filosofiskt

  Tal om ondska och onda människor är något som jag värjer mig emot. Begreppet ondska, vad är det? Det tycks mig som en slags konstruktion, som Gud, faktiskt. Något vi använder oss av för att vi hamnar bortom orden i vår ansträngning att förstå världen. Gud, som en metafor för det vi inte förstår. Onskan som ett ord att förklara när människor beter sig på ett sätt som slår hål på våra föreställningar om medmänsklighet, tabun, som sätt att upprätthålla civilisation, ondskan som ett ord för att ge uttryck för det hos människan som vi helt enkelt inte kan förklara.

  Man kan försöka analysera det vi kallar ondska genom samhälleliga strukturer, ideologier, maktordning. Man kan, och här befinner jag mig nog oftast, göra försök till psykologiska förklaringar.

   

  Men ibland så räcker ingen ansträngning till. Ingen av de ovan nämnda, heller inga semantiska. Fritzl. Vi frågar oss alla, hur är en sådan långvarig, varande i decennier, misshandel av de allra närmaste, möjlig? Sjuk? Hur blir man så sjuk?

  Jag förstår det inte. Det är bortom förståelse för mig. Bortom ord.  

  Andra bloggar om: Fritzl, ondska, Gud

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Alla Smutsiga skriver:

  Jag har egentligen aldrig funderat över begreppet ondska på riktigt. Idag hörde jag dock en diskussion på p1 om just detta som var riktigt intressant. Man kom fram till samma sak som du. Ondska är en fråga om Gud….

 2. Slow skriver:

  Spontant tror jag att sjukdom föder sjukdom. Vill du inte bota eller botas övergår sjukdomen till beroende. Men jo, ofattbart.

  Nu till din målning. Färgerna kommer ut väldigt skönt, är ”kryddiga” och gestalten/erna kommer emot. Det går nästan att ta på. Stegvist, javisst, men också i en rasande fart. Hur stor är den?

 3. Evan skriver:

  ASD: Ett program som skulle vara spännande att höra. Ska kolla Svt. Vet du vilket program det var?

  Slow: Kul att du ser det så. Jag har faktiskt bilden hos passepartoutmakaren, men en gissning är sådär 25X25. Det är lurigt med det fotograferade, alla bilderna får ungefär samma storlek.

 4. Alla Smutsiga skriver:

  Det var P1 på radion och det var vid halvfemtiden så det lär ju ha varit studio 1.
  Slow, det var just det som var grejen. När man inte kan förklara med sjukdom, utsatthet etc vad finns kvar då? Ondska…