• I seriernas värld

  Posted on april 29, 2009 by in Konst och kultur

  Jag har alltid känt mig utanför seriernas värld. När andra läste först Kalle Anka, senare Asterix och Tintin, så fattade jag inte riktigt grejen. Detsamma gällde tecknad film. Det var aldrig en hit med mig. Nåja,  jag får ju erkänna att Barna Hedenhös satte djupa spår, mycket djupa. När jag tänker på just de teckande figurerna och vad jag lärde mig via Hedenhösböckerna så inser jag att jag nog haft ett ben inne i den världen trots allt.

  Likaså var jag en stor vän av Illustrerade klassiker. Jag minns speciellt Ringaren i Notre Dame som gjorde stort intryck på mig i sin tecknade form, och även Gamla testamentet, hör och häpna.

  Nu (eller sedan länge, men jag är sen på det) sker det mycket i serievärlden. Malmö har en serieskola som är populär och mycket svår att ta sig in på och många som går där eller har gått där har förmågan att i syntesen mellan bild och ord, bild och budskap, med kraft överföra tankegångar som är viktiga, roliga och skarpa. 

  Det feministiska innehållet finns hos många, ofta parat med en självironisk släng åt de egna kvinnorollerna. Här finns det anledning att nämna Liv Strömquist vars arbeten ni ska ta er en tittoläs på om ni inte har gjort det. Hennes Hundra procent fett är just nu vårens bok i Bokpolen, min skolas bokklubb för alla på skolan.  

  En annan är Sara Hansson som man bland annat kan läsa om här. Hennes teckningar är varierade i stil vilket jag uppskattar. Hon har en skicklighet i handlaget, drivet, som en som tecknat mycket. Mycket humor i denna bild, som får mig att tänka allt möjligt. Det lilla påminner om det stora:

   

  Sara Hansson Separationsångest 

  eller denna:

   

  Sara Hansson 

  Det finns många väldigt duktiga serietecknare att nämna, säkert, jag känner bara till några få. Jan Bielicki är väldigt driven och detsamma gäller Lina Neidestam, väl värda att bekanta sig med.

  Så jag kanske, trots allt, inte är så helt utanför seriernas värld? Jag älskar när jag blir av med fördomar. Speciellt de fördomarna jag har om mig själv …

  Om du vill läsa mer om serietecknare i Malmö, så läs här

  Andra bloggar om: Sara Hansson, Liv Strömquist, Jan Bielicki, Lina Neidestam, serier, Barna Hedenhös

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Jorden runt på 80 dagar var en fantastisk IK-bok.
  Jag har en granne (vuxen alltså) som bara läser Kalle Anka. Det är imponerande men kanske också (säger den förrdomsfulle inom mig) aningen beklämmande. Själv har jag ”glömt bort” serierna, men ska botanisera bland dina tips. Tack!

 2. Evan skriver:

  Jag vet inte om jag har haft en snobbattityd till serier. Jag tror inte det. Snarare har jag haft svårt för läsningen, det vill säga, att läsa BÅDE ord och bild. Jag läser många ord, och jag läser många bilder. Men kombinationen är svår för mig. Lite dyslektisk där …

 3. Liz1e skriver:

  ska ta och kolla in dina tips, men normalt klickar jag dåligt med serier. läste bara Lisa & Sluggo när jag var barn och som vuxen kunde jag i början fördra Johanna Rubin Dranger, men jag tröttnade efter ett tag. lika samma liksom, hela tiden! Glad 1:a maj!

 4. Evan skriver:

  Klickar dåligt. Någon sa ”det kokar ner till”. Alla dessa uttryck, så himla påhittiga vi är språkligt! Ja, jag är som sagt själv serieovan, men vill inte vara någon serieovän. Så jag ska försöka lära mig. För att för mig är det rent svårt! Jag måste anstränga mig. Men Livs Hundra procent fett har nog fått igång mig och ovan nämnda tecknare är väldigt bra! Nu ska jag försöka nua mig igenom helgen. Kram på dig och Valborg och alla andra!