• Färgstark

  Posted on mars 10, 2010 by in Konst och kultur

  Louisianas utställning Farven i kunsten låter som en lockande utställning och man blir aldrig besviken när man kommer dit för är inte utställningen bra så kan man njuta av god mat och de underbara omgivningarna. Så tänker jag när vi en eller två gånger om året tar oss dit.

  Lite besvikna blev vi vid vårt besök där i söndags. De 149 verk som ska illustrera mångfalden i det koloristiska måleriet, blir för många, FÖR disparata, och utan någon riktig pedagogisk känsla i urvalet. Alla tycker inte som vi men att kalla det hitparad som man gör i GP är ett vänligt sätt att uttrycka att här har Louisiana sett till att få fram en publik-magnetisk utställning.

  För det kryllar av folk! Framför de inledande montrarna som är fler och mer än ordrika än vanligt, trängs massor med folk, alla inställda på att förstå så mycket om möjligt om färgen i konsten rent historiskt. Men vi kastar oss in bland tavlorna och jag håller med Thomas Kjellgren i hans problamtisering kring utställningen – det finns inte någon riktig idé bakom den. Man får se en himlans massa tavlor, riktigt dåligt hängda enligt min mening många gånger och flera av vissa konstnärer, bara en enstaka av en annan. Till exempel hänger en färgmässigt blek (men underbar) Picasso från hans blå period helt plötsligt på en vägg, på en annan dyker en fantastisk Modigliani upp. Varför?

  Så jag tar mig istället en längre titt på någon favorit. Jag sjunker ner framför Hockneys fantastiska A Closer Grand Canyon. Jag tittar också på en underbar bild av Oskar Kokoschka där han har målat en vy i Florens med sin speciella teknik och en fantastisk färgbehandling. Olafur Eliassons färgcirklar är också spännande.

  Och sedan blir det då en god, riktigt god lunch på deras restaurang där man nu bara behöver betala 30% mer i svenska kronor räknat, vilket får se som ett framsteg jämfört med för ett halvår sedan.

  Vi tar en promenad utmed vattnet i Humlebaek i den sena eftermiddagssolen. Det är vackert ut över sundet, mot Ven och mot Sverige. Louisiana är trots allt värt en resa.

   

  Väntan – dagens färgövning 

  Andra bloggar om: Louisiana, Färgen i konsten, Farven i kunsten, Kokoschka, Hockney, Eliasson, väntan

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Mikael skriver:

  DN hade i dag en text om utställningen – med en fantastiskt fin Kandinsky.
  Vad jag kommer ihåg är att just helgerna är knökfulla. Har de inte öppet på kvällar?

 2. Evan skriver:

  Jag hittar inte den artikeln på webben. Däremot ser jag att Viggo ska spela Freud, i regi av Cronenberg. Den ser jag fram emot att se. Tyckte A History of Violence var en verkligt stark film.