• Nörd är ett fint ord

  Posted on april 1, 2010 by in Konst och kultur

  Nörd är så mycket använt att det från början amerikanska ordet nerd (läs gärna wikipedias redogörelse för den oklara etymologin!) fått svensk stavning. Då har det gått långt!

  Nörd är ett fint ord! I varje fall är det användbart: När man liksom gillar att (bildlikt) drunkna i en specifik sorts kunskap. Att nörda.

  Jag känner för nördar. Jag gillar det där att folk blir helt fast i en viss sorts intresse eller famlar och forskar efter en viss sorts kunskap. Det är sympatiskt. I varje fall när det är kunskap om sånt som inte stör nån.

  För nördar är wikipedia en guldgruva. Om man har lyssnat på And the band played Waltzin’ Matilda med Joan Baez från den fantastiska skivan Ring them Bells, tio, ja, kanske tjugo gånger på rad, ja då är man ju förstås nördig (jag inser när jag skriver detta att jag försöker göra om min stela livsstil, röd marmelad varje morgon, kyckling varje fredag, samma rätt på Halong varje första torsdag med Matofilm-gänget till något fint, till nörderi! Ja, men varför inte?).  

  Men då börjar man till sist fundera mer över denna gamla fina antikrigssång skriven av skotten Eric Bogle 1971. Den handlar om en soldat från Australien som mister sina båda ben vid slaget vid Gallipoli under första världskriget och det blir inget mer valsande för hans del. Han berättar om detta som en gammal man, blickande tillbaka på de tio veckor som föregick hans livs katastrof och hela sången handlar om krigets totala meningslöshet. Det är en oerhört rörande och stark text och när den framförs av en av de främsta i 60-talets amerikanska musikaliska antikrigsrörelse, Joan Baez, så riktigt ryser jag.

  I wikipedia kan man fördjupa sig i detaljer kring texten och till exempel få veta att det finns faktafel i texten (det var brittiska soldater som deltog i just det som beskrivs i texten) och också att Boogle av en ren händelse kom att sjunga sin sång på en folkmusikfestival. Den sorts fakta gillar en nörd! I wikipedia kan man läsa om alla som gjort covers på låten och sedan kan man, helt i nördandan, gå till youtube eller Spotify och nörd-lyssna på alla olika varianter. Jag väljer två till er: Joan Baez, en idol för mig. Sjönsjungande, stark, med integritet. Här sjunger hon den 2007, 66 år gammal:
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=F7fhhnjpQXQ&hl=sv_SE&fs=1&]

  Sen har vi en fantastiskt fin variant med The Pogues, kanske musikaliskt vassare men inte med samma symbolvärde som Joans. Håll tillgodo, nörda på! Finns också i Spotify i lite mer städad form.
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=dKj2ZPEY7pY&hl=sv_SE&fs=1&]

  Är man riktigt sugen på att nörda så kan man också kolla upp den sång som låten refererar till, Waltzing Matilda. För den sången har i sig en historia, värd att fördjupa sig i.
  Andra bloggar om: Joan Baez, nörd, nerd, Waltzin’ Matilda, wikipedia

  Relaterade bilder:

12 Responses so far.

 1. Adam Nygren skriver:

  Jag lyssnade häromdagen på The Pogues för första gången på typ femton år. Var det vi som påminde dig om dem?

 2. Evan skriver:

  Nej, jag har haft den skivan en gång där den finns, låten. Kanske finns den på band, ev CD, någonstans i huset.

 3. Bert skriver:

  Och apropå nörd, så har jag stugan på nordsidan av Nördnäsudden. Eller Rånlandet. Det är bara att välja.

  Nörd är ett dialektalt ”nord” i vissa trakter här i Norrbottens kustland.

 4. Evan skriver:

  Ah, så fint. Du menar Rånlandet som i Rhonelandet? Eller kanske Rhonelandet som i Rånlandet? Vad står Rån- för?

 5. nilla|utanpunkt skriver:

  Kul inlägg. Funderar på vad jag är nörd på, det kan variera slår det mig. Ska jag köpa en ny kamera t ex, så blir jag under beslutsprocessen en riktig nörd vad gäller alla teknska detaljer. När jag väl köpt den, nördar jag vidare på annat håll… Fast visst är det också kul med nördig information som man liksom ramlar på – alla märkliga subinformationer som man inte trodde man behövde veta, men som visar sig hur kul som helst att läsa om.

  …och en glad påsk!

 6. Evan skriver:

  Javisst är det kul med specialkunskap. Jag nördade vidare och kollade på Shane McGowan, sångaren i The Pogues. När man skriver in hans namn på Google så kommer ett förslag upp ”Shane McGowan teeth” upp. Det finns mycket skrivet om hans tänder.

 7. Jah Hollis skriver:

  Ska man nu nörda till detta ytterligare så heter han som skrev låten And the band played Waltzing Matilda Eric Bogle (stavningen), förvisso skotte, men redan emigrerad till Australien när han skrev låten.
  Om händelserna vid Gallipoli har en australiensare vid namn Peter Weir gjort en mycket stark film, som givetvis även den anklagades för att inte vara historiskt korrekt.
  För engelsmännen är det en känslig händelse eftersom det var en militär katastrof som dessutom planerades av en viss Winston Churchill som många år senare skulle bli en stor brittisk hjälte.
  Nåväl, här finns mer musik på temat Waltzing Matilda:
  http://www.youtube.com/watch?v=9ZmqbcBsTAw

 8. Jah Hollis skriver:

  Peter Weirs film heter, japp, Gallipoli.
  http://www.imdb.com/title/tt0082432/

 9. Evan skriver:

  Hej, Jah. Jag väntade på att du skulle tillföra något till detta nördiga ämne. Jag har sett båda stavningarna, men när jag kollar mer omfattande så ser jag att du har rätt. Ändrar. Ja, slaget vid Gallipoli är omskrivet både i musik och litteratur. Visste inte att Churchill var ”arkitekten”.

 10. Jah Hollis skriver:

  Eric Bogle är fortfarande aktiv som musiker (”optimerar pensionen” som han själv beskriver det). Och har förstås en egen hemsida:
  http://ericbogle.net/

 11. Väldigt intressant och givande inlägg! Tummen upp! 😀

 12. Evan skriver:

  Hej nörden från 1982 – tappert jobbat. Vi nördar bör hålla ihop trots våra disparata intressen. Nörderi är en livsstil. Vi måste jobba för rätten att försjunka i sådant som verkar meningslöst för vissa men inte för oss. Så det så.