• Kunskap och okunskap

  Posted on juli 12, 2010 by in Konst och kultur, Resor

  Andra säsongen av In Treatment pågår nu och vi har kunnat se mer än två veckor av fem. Kanske inte fullt så gripande som första säsongen men ändå med många fina poänger och storartat skådespel. Det har också gått en dokumentär om Gabriel Byrne som ju spelar terapeuten i serien. Han går starkare intryck på mig i sin rollkaraktärs gestalt än som privatperson. Men ändå, även här finns saker jag fastnar för.

  Han talar om sina barn med en stillsam stolthet. Också med humor och självironi: Han säger om sin dotter som när programmet spelas in är 14 år, ”Jag frågar henne hur hon kan veta allting. Då frågar hon hur det kan komma sig att jag vet så lite”. Han ler lite när han berättar.

  Jag känner väl igen detta. Som förälder förundras man över hur ens barn, så unga, kan veta allt de vet. Delvis handlar det ju om en kolossal idealisering av dem. De å sin sida, de kan, framför allt ofta under tonåren, inte se vår erfarenhet och kunskap som ligger bortom deras intressesfär. De tycker bara att vi är pantade för att vi är så efter vad gäller nya företeelser som ingår i deras världar.

  Är det något som är typiskt för vår tid, för en tid där den gamla kunskapen snabbt blir inaktuell, tillgänglig via datorteknik (som vi äldre oftast har sämre kunskap om, därav dotterns kommentar, antagligen) och inte något vars förvärvande genom åren inger respekt? Boklig kunskap och information, vad ska man med den när man kan googla?

  Nåja, erfarenhet är trots allt en sak som man bara får med hjälp av tid och upplevande. Den terapeut som Gabriel Byrne gestaltar blir skickligare med åren. Att han för den skull inte bara blir en klokare person vad gäller sig själv är en annan sak och också en som väldigt skarpt visas i serien. Det är lärorikt att se, och det sköna lugna tempot en lisa för själen.

  En annan lisa för själen är de bilder som Andrew Wyeth har målat, som vi på vår nu pågående resa upp mot Jämtlandsfjällen (ikväll i Orsa) ser på Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn. Utställningen pågår fram till september och är ni intresserade av akvarell i världsklass så missa inte detta tillfälle att se en av de absolut främsta.

   

  Ny bildtävling: Gissa vad detta är i vad, och det finns en vinst att hämta! 

  Andra bloggar om: In treatment, Andrew Wyeth, Nordiska Akvarellmuséet, barn, föräldrar

  Relaterade bilder:

7 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  olja i vatten i förstoring? äh, jag är inget vidare på sån’t här, men det är läckert!

 2. lotta skriver:

  degvätska i en rostfri skål så att degvätskan speglar sig i skålens kanter?

 3. Evan skriver:

  Det närmar sig men är inte helt rätt. Som sagt, nära skju —

 4. Sarisen skriver:

  Smör i mjölk

 5. Evan skriver:

  Nja, det är bara delvis rätt. Jag tycker att Lotta, som kanske var en tillfällig besökare, gjort den djupaste analysen hittills, med tanke på att hon nog aldrig varit hemma hos oss eller känner våra vanor. Men visst är det mjölk, bland annat.

 6. Mikael skriver:

  Javisst, intressant om idealisering om vad barnen vet – inte minst ur J:s perspektiv och posten ”I tiden”.
  Vonnegut skrev (i Burfågel?) att kineserna har upphävt gravitationen, har jag nämnt det? Och en kamrat till mig tolkade den formuleringen bokstavligt och sa ”Ja, det har de – med så många invånare som de är, trycker de ner jorden.”

  Tiden och gravitationen ur led. Vad mer behövs för att känna sig fjäderlätt. Som en fjäril.

 7. Evan skriver:

  Fint som snus, Micke! Welcome tillbaks!