• Sacco and Vanzetti

  Posted on augusti 7, 2010 by in Övrigt

  När Spotify går under en hel dags arbete med praktiska ting i hemmet, är det Joan Baez jag har valt som dagens artist. Hennes röst berör mig djupt, säkerligen för att jag börja lyssna på henne, och beundra henne under mina unga ungdomsår. Att sångerna sjöngs i ett läge som passade min egen sopran gjorde det hela än mer tilltalande och tillvänjande att lyssna på. Hon har en röst som, låt mig använda ett helt oprofessionellt språkbruk, liksom knäcker av tonerna på ett sätt som får mig nästan att gråta. Hon har också ett timbre, för att bli mer professionell i språkbruket, som heter duga och som är mycket karaktäristiskt.

  Hela sitt liv har hon sjungit låtar som har handlat om mänskliga rättigheter. Att hon var en del av medborgarrättsrörelsen under 60-talet är välkänt. När jag denna dag går runt och grejar och lyssnar på Joan så kommer det plötsligt en sång jag inte hört på många år, "Here’s to you". Denna superenkla låt rent musikaliskt och med en kort text som går om och om igen, lyckas med det nästan sakrala arrangemang som inleder, ge en tyngd åt den rätt simpla musikslingan. För den handlar om Sacco och Vanzetti.

   

  En annan sorts sångfågel fångad på Louisiana, juli 2010 

  Here’s to you Nicola and Bart. Here’s to you Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti – två italienska invandrare i USA på 20-talet som mot sitt nekande dömdes till döden för mord och rån på en värdetransport. Det var en rättegång som väckte mycket uppmärksamhet faktiskt i flera länder. Prominenta personer, bland andra Albert Einstein och Woody Guthrie (en annan som är värd att blogga kring) tågade i demonstrationer mot denna dom som ansågs vara ett utslag av främlingsfientlighet och också rädsla för den anarkisktiska anda som de två italienska männen var skolade i. Än idag vet ingen vad om domen var rättvis eller inte. Historien har förstås filmatiserats.

  Så jag njuter än av Joan. Och gläds över alla dessa människor som förgyller våra liv genom de ansträngningar de gör att förmedla det de tycker är viktigt och med det klargör och förtydligar världen för oss. Och så musiken som ger en annan dimension åt förståelsen, som gör att det når en annan nivå i vårt medvetande. Ner i djupen.

  Andra bloggar om: Joan Baez, Sacco och Vanzetti, anarkist, främlingsfientlighet, Here’s to you

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Den filmen har jag sett en gång, på Oskarshamns filmstudio.
  Beträffande Joan Baez måste jag få säga att hon var snygg som sören också och hon är än i dag en stilig kvinna. Som inte har lagt av med musiken:
  http://www.joanbaez.com/contents.html

 2. Evan skriver:

  Oscarshamn verkar ha en rätt bra kulturnivå, att döma av dig. Visst är hon snygg som sören. Eller Sören? Eller Joan?