• Skrattet dödar fruktan

  Posted on januari 26, 2011 by in Konst och kultur

  I söndags kväll satt jag och såg på Rosens namn, filmen som bygger på romanen av Umberto Eco med samma namn. Filmen är oerhört bra och Sean Connery som den smarte franciscanermunken William of Baskerville en fullträff.

  Boken handlar mycket om religionen (under denna tid) som ett medel att styra och kväsa. Kunskap är farlig och så även skrattet. "Skrattet dödar fruktan", säger William of Baskerville förklarande till sin unge adept Adso, förträffligt spelad av en ung Christian Slater. Benediktinermunkarna är förbjudna att skratta eftersom skrattet kan kväva deras guds-fruktan, ja, just den (vilket osökt får mig att tänka devisen på Latinskolan i Malmö "Herrens fruktan är vishetens begynnelse" – ord som i min ungdom förbryllade mig storligen – hur kunde på något vis fruktan generera vishet?). Fruktan som styrmedel, alltså.

  Det finns ett hål inom mig som jag fyller med färg och ord.  

  Skrattet håller fruktan borta. Så gör också kulturen, den puffar undan vår existentiella ångest, med kraft när den lyckas. Det gäller litteraturen när den når oss, bilden när den slår oss och musiken när den känns som vår. 

  Andra bloggar om: Rosens namn, Latinskolan, fruktan, skratt, kultur

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Kristian skriver:

  Utan humor blir det mycket besvärligare att uthärda svårigheter och motgångar. I litteraturen och i musiken finns mycket tröst och kraft men även glädje att hämta. Elegant uttryckt i Geijers lilla dikt Tonerna.

 2. Evan skriver:

  Tanka, hvars strider blott natten ser!
  Toner hos Eder om hvila den ber.
  Hjerta, som lider af dagens gny!
  Toner till Eder till Er vill det fly.

  Vackert, tack Kristian.

 3. Jah Hollis skriver:

  Har du sett Winter’s Bone?
  På tal om bra filmer, även om det är sparsamt med humorn (men den finns) i den.

 4. Jah Hollis skriver:

  Har du sett Winter’s Bone?
  På tal om bra filmer, även om det är sparsamt med humorn (men den finns) i den.

 5. Evan skriver:

  Ska se den på torsdag med jobbets Matofilm!Har hört mycket gott om den.

 6. Evan skriver:

  Ska se den på torsdag med jobbets Matofilm!Har hört mycket gott om den.

 7. Jah Hollis skriver:

  Jag och min vän som var med och såg den var mycket nöjda. Sedan träffade jag i fredag en tjej som blivit besviken. Det finns ett par speciella saker i den (om man tänker på amerikansk film och kultur i gemen) och det vore intressant att höra om du kommer att tänka på det.

 8. Evan skriver:

  Ja, Jah, du kan se nu vad jag tänkte kring filmen i min korta kommentar från idag fredag.