• Vi håller på med en viktig grej

  Posted on juni 8, 2011 by in Konst och kultur, Resor

  Sara Hanssons nyligen utkomna "Vi håller på med en viktig grej" är en seriebok. Jag är ovan vid serier, jag har aldrig knäckt koden. Men det är annorlunda med den här boken. För här är bilderna så talande (!) att de går rakt in i hjärtat på mig. Mest träffande känns det när det handlar om barn och vuxna. Det är barnets, kanske det vuxna barnets, perspektiv vi får ta del av.

  Sara som boken handlar om, upptäcker som 11-åring Spice Girls. Hon vill vara som dem, se ut som dem. Hon upptäcker också Rebbe, en annan tjej som gillar Spice Girls. De två blir kompisar, och så småningom till Saras stora glädje, bästisar. De delar en kompishjärta, ett av guld, som också finns med på bokens fina omslag.

  Boken handlar om vänskap, den där djupa, som är mycket lik förälskelse. Den handlar också mycket om relationen mellan barn och vuxen, bland annat den Sara har till sin mamma, som är en kärleksfull relation:

   

  En gest av närhet och tillit

  Men Sara, som skriver boken, kan också se mammans fåfänga, vars uttryck ibland inte får avsedd effekt. Mamman fikar efter försäkringar om att hon är ungdomlig och tycker det är fint att dottern vill vara kompis med henne fastän hon är tant. "DU ÄR INGEN GAMMAL TANT!!!", ryter Sara. Mamman är ju ung och ska leva länge. Saras rädsla för separation visas starkt och trovärdigt.

  Vi får också se det där konstiga som vuxna gör – ur barns perspektiv. Så här säger kompisen Rebbes mamma: "Börja aldrig röka, flickor." "Men är det gott eller?", säger Sara.

   

  Kolla den teckningen. Så mycket det ryms i den!

  Tala om dubbelmoral. Det är inte lätt att vara barn, alltid. Att lista ut vad som är rätt och fel. 

  Men, se boken handlar mycket om just det som gör att barn kan balansera sina liv ändå, genom vänskapen och genom att fokusera ut mot annat än de nära relationerna till föräldrarna. För i Sara Hanssons bok är föräldrarna kärleksfulla men inte alltid vuxna i den bemärkelse man som barn ofta förväntar sig. Föräldrarna i Saras bok är ibland manipulativa, de bråkar inför barnen. Det fina finns i vänskapen mellan Sara och hennes bästis Rebbe. Vänskapen blir en tillflykt när föräldrarna inte håller måttet och i detta växer barnen.

  Det finns så mycket i boken som jag både känner igen som mamma och som tidigare barn, och iakttagare av barn. En scen är när Rebbes mamma säger att Rebbe ska göra som Sara och ta av sig skorna. Saras kinder blossar av skam. Inte vill hon vara den duktiga som Rebbes mamma använder som exempel! Det är det skämmigaste som finns.

  Sista bilden i boken är en på de två kompisarna som just hittat på bus:

   

  En så oerhört fin bild av den nära vänskapen som de två elvaåringarna delar. De står enade mot de vuxna. Kolla busblickarna! Hur lyckas hon så väl illustrera dessa känslor, bara med några pennstreck? Suveränt!!

  Alla ni som varit barn, är barn, tänker på barn eller har barn borde läsa denna fina bok. Här finns en syntes mellan ord och bild som jag faktiskt aldrig tidigare upplevt i en seriebok. Sara Hansson har fått mycket uppmärksamhet för "Vi håller på med en viktig grej" och det är verkligen välförtjänt. Jag rekommenderar boken varmt. 

  Sara har gett mig tillåtelse att plåta av bilderna från boken. Sådär 10 minuter in i programmet kan du höra Magnus Utvik hylla boken. Läs också DN, Aftonbladet.

  Andra bloggar om: Sara Hansson, Vi håller på med en viktig grej, serieböcker

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  Stark & vacker på sitt sätt. Jag älskar bilden vid köksbordet. Önsketänkande? 😉

 2. Evan skriver:

  Ja, vem gör inte det? En underbar bild av närhet!