• Färskt vatten i Baska Voda

  Posted on juni 25, 2011 by in Resor

  I all hast bokade jag en veckas semester i Kroatien vid Makarska rivieran för oss direkt efter skolans slut. Byn skulle, enligt researrangören, vara lugn och ligga naturskönt vid havet. Ett enkelt men lugnt boende. Vartenda ord är sant, och heder åt Vingresor som jag tycker är en riktigt bra charterarrangör om man nu vill resa på det viset.

  Baska Voda ligger en bit från Split och är ännu så länge en liten by med mest inhemsk turism. Detta är "Kroatiens Smögen" förklarar vår guide de många kroatiska turisterna med. Vi förstår att de lokala gillar stället liksom vi. Här finns underbart klart vatten, också kranvattnet går att dricka vilket jag gillar skarpt (inte utan anledning heter byn färskt vatten, Baska Voda) och folk är vänliga och maten god, som ölet och vinet, för övrigt. Det är varmt i luft och vatten, baden underbara. Bergen ligger bakom byn, majestätiska och höga. 

   

  Bergskedjan utmed Makarska rivieran. Imponerande

  En dag tar vi oss (det vill säga Mats) till Dubrovnik (som för övrigt heter Ragusa på italienska. Som chokladen. Eller förmodligen är det tvärtom). Det är den gamla stan man ska se här. Vacker, vacker, vacker. Ja, titta på mina bilder. Staden ligger vid havet och har en historia långt bak till romartid. De små gränderna är vackra även om jag fördragit turism med lite mindre sällskap.

  Gamla Dubrovnik besöks årligen av en miljon turister. Ett råd är att åka dit vid annan tidpunkt än om sommaren, eller i varje fall se sig om när värmen har lagt sig. Trots detta njuter vi oerhört, inte minst av promenaden på de gamla stadsmuren, vilken, precis som vi fått berättat, ger en stor upplevelse när vi ser den gamla staden från ovan med alla de fina taken och havet kloss intill. Den gamla staden blev kraftigt beskjuten 1991 och alla de hus som beskjutits finns markerade på en karta när man går in i stan. Nu är det mesta reparerat till säkerligen höga kostnader och bitterheten mot den före detta jugoslaviska armén och den från Montenegro, som det påpekas, är säkerligen inte utsuddad ur folks medvetande.

   

  Hustak i gamla Dubrovnik, sedda från stadsmuren 

  En annan dag åker vi på båttur till öarna Brac och Hvar. Det är väldigt vackra öar och vi går gå iland och ser den Kamomilla-stad-lika byn Jelsa och solar och badar på den fina stranden vid byn Bol. En klassisk charterutflykt.

   

  Medpassagerares nacke sedd genom teleobjektivet 

  Resten av veckan går i lugnt tempo i de nära environgerna. Vi läser (Knausgård och Oz för min del), jag skriver bloggtext och bokrecension på den nya iPaden. Vi har det fint.

  Detta är ett ställe jag gärna återvänder till. När jag sitter här på balkongen kl nio på kvällen med det enastående bergsmassivet på min ena sida, havet på min andra, ja, då känns det som att detta ger vila på ett av de bästa sätten som finns för mig.

  Andra bloggar om: Kroatien, Baska Voda, Makarska rivieran, Dubrovnik

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Anonym skriver:

  Låter verkligen fantastiskt!!

 2. Evan skriver:

  Ja, det rekommenderas varmt. Jag återvänder gärna till Makarska rivieran nästa sommar. Brela är en annan fin ort man kan besöka.