• Hallå, Halong!

  Posted on januari 15, 2012 by in Övrigt

  För sådär tio månader sedan så stängde restaurang Halong i Lund, Filmomats stamställe och även andras. Härom dagen fick jag från en före detta kollega veta att Halong skulle återuppstå på Östra Mårtensgatan och strax därefter hörde ett av ägarnas barn av sig, via Jahaja (som kommentar till en sorgesam bloggpost från restaurangens stängningsdag). Jo, man skulle öppna igen.

  Igår kväll var vi där, Hallå Halong! Härligt att få äta nummer 56 igen! Ja, jag tänker inte tala om vad det är i den rätten, ta er dit själva och kolla upp saken. Ankan (whoops!) smakade just så gott som den brukar och bemötandet var som vanligt varmt och tillmötesgående. Kanske saknade jag lite de blommiga vaxdukarna från den gamla lokalen. Men vi kommer att återvända till Östra Mårtensgatan som för övrigt har blivit Lunds stora restauranggata – vi går gärna på Zen som serverar mycket god sushi, också ett trevligt och rätt anspråkslöst ställe med mycket god mat på samma gata.

  Men, vadå Lund. Som Dalbybo kan man ha det riktigt gott på plats! I fredags var vi på whiskyprovning här i byn. Bön0r & Blad, som säljer kaffe, te och fantastiska praliner alldeles mitt emot Gästis, var arrangör tillsammans med gästgiveriets nye krögare. Provningsledare var Johny Westergård, tidigare produktionschef på Mackmyra, och det var en väldigt rolig, pedagogisk och lärorik provning han skapade för oss 60 (i lilla Dalby!!) som hade betalat 450 kronor vardera för detta. Men det var det väl värt!

  Vi provade:

  Redbreast från Irland, Nikka Taketsuru från Japan, Glendronach från Skottland, Mackmyra 07 från just Mackmyra utanför Gävle, Machrie Moor från Arran och Bruichladdich Peat från Islay (har kört med varierande länknings skull, det finns massor av stoff att välja bland). Vi kollade färg, som var mycket varierande, doft, doft med vatten, kropp, konsistens, grundsmak och hela upplevelsen förstås.

  Jag blev väldigt förtjust i whiskyn från Mackmyra men även den japanska var spännande och lite ”sval” i kontakten. Den ska vara fin med sushi sa Johny, så man får väl smussla in en flara på Zen, någon gång.

  Vi fick veta massor om whisky, tillverkning, marknad, tunnor, färgtillsats eller inte, historia, förstås och mycket annat. Johny håll generöst igång i tre timmar minst och det gav helt klart valuta för pengarna. Kanske hade en bensträckare någonstans mitt i i varit bra.

  Inför whiskyprovningen denna fredagkväll, rådde en vän oss att ”ta taxi hem”. Denna Klara, boende i LA, har andra förutsättningar i sitt dagliga liv än vi. Promenaden hem tog bara tio minuter. Och vi vinglade inte ens.

  Balansakt kallar Micke Slow denna bild. Nu målar jag den, i sig en sorts balansövning!

  Och mer kul i Dalby kommer: På fredag är det Dalby kyrka som är lokalen när Lillian Boutté från New Orleans sjunger. Kom och hör, det finns ännu biljetter!

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

9 Responses so far.

 1. Anna skriver:

  Ah. Detta mystiska Halong, som ALLA pratar om. Johanna ska dra dit mig, så att jag får prova på detta fantastiska ställe! (Nu hoppas jag att jag har fått en ny blogg att fungera-förstår det dock inte riktigt helt än!)

 2. jahaja skriver:

  Anna! Ja, gå ditt med Johanna och ät och njut av den vänliga personalen. Rapportera sedan tillbaka, med nummer och allt (alltså vad du åt).

 3. Klara skriver:

  åh, att kunna gå hem från en whiskyprovning! alltså att ha gångavstånd menar jag. nyfiken på den svenska whiskyn. kanske en bra present till min svår-presentade man.

  kram!

 4. jahaja skriver:

  Hej Klara, ja, det tror jag att Tom skulle gilla. Enligt vad jag har förstått av det jag sett på webben så finns Mackmyra i USA. Lycka till! När fyller han år? Kram

 5. Mikael skriver:

  Jag tycker om Laphroaig i små mängder. Det rökiga i smaken passar nog Balansakt.

 6. jahaja skriver:

  Micke, jag gillar WHISKY!!

 7. Hans Odeberg skriver:

  Härligt!

  Mina barn bar sorgdräkt (bildligt) ett par veckor efter att de fick höra att HaLong stängt. Har försökt täcka upp med MuiGong och ett par Malmökineser, men inget har dugit åt barnen. Nu gick vi dit idag efter biobesök, och det gick åt mängder med kyckling i currysås, precis som förr. Misstänker att det kommer bli mycket hämtmat ett tag framöver.

  Vill dock passa på att tipsa om en thairestaurang i Malmö, ett litet källarhak på Amiralsgatan mittemot konserthuset. Lite dyrare, men suverän mat. Fick in någon sorts risgryta, med mild fiskdoftande kryddning, några stänk av peppar och några brända, krispiga risklumpar dolda i resten.

 8. jahaja skriver:

  Vad heter den restaurangen, på Amiralsgatan? Måste förstås provas! Men du, brända risklumpar, är det verkligen gott?

 9. Hans Odeberg skriver:

  Restaurangen är Lilla Thai: http://www.lilla-thai.se/2011/

  Ja, så svartbrända är inte risklumparna. Det rör sig om det stela och knapriga bottenlagret som blir över längst ned i riskokaren.