• I mitt nästa liv ska jag heta Jahaja Björkstam

  Posted on februari 26, 2014 by in Konst och kultur

  Ibland när jag går in i en tankegång kring ett nytt blogginlägg så funderar jag på om jag kanske tagit upp ämnet förut. Det kan kännas så. Jag hoppas att mina läsare i så fall är lika dementa som jag. Eller trolösa – att ni bara läser ibland! Eftersom jag nu har skrivit i Jahaja i snart 8 år så kan det bli viss rundgång tankemässigt. Men jag försöker ändå:

  Norrländsk djungel. Akvarell, nära Vindeln

  Norrländsk djungel. Akvarell, nära Vindeln

  Jag laborerar ofta med tanken kring vad som kunde vara annorlunda i mitt liv om jag fick en ny chans. Jag menar, när man börjar livet inser man inte vilken gåva man får, man ser inte livet som en möjlighet. Man bara skriker och äter, sover och ja, ni vet gör det som bebisar gör.

  Det är ju först när man kommit en bra bit på sin levnads stig som det börjar gå upp för en att ens liv hade kunnat se annorlunda ut.

  I ett alternativt liv skulle jag kanske välja ett helt annat namn. Jahaja Björkstam. Vad sägs? Jag gillar namnet Jahaja. Det kan ju användas på individer av olika kön. Det kan uttalas förvånat Jahaja! Bestämt Jahaja!!! Ömt Jahaaaja och så förstås bara ”stam”, Jahaja (ni som inte lärt er detta ypperliga ord på hebreiska får skylla er själva. OK då. Det betyder ungefär bara så där, bara därför).

  Björkstam, ja, det säger sig själv. Lever man i ett land där björkarna är så många och så vackra som här i Sverige så passar det som en smäck på den här galet björkfixerade personen som är jag.

  Vissa andra saker skulle jag nog ändra. Jag skulle se till att få en bättre hud som inte är så ömtåligt atopisk. Att jag är rätt ”hudlös” på andra sätt skulle man kanske också kunna kirra.

  Magen, tack en starkare. Håret, tack, med lockar. Längden på hela mig, kanske en tvärhand till.

  Men sedan kommer vi till de tunga förändringarna. Oj, i mitt nästa liv ska jag lära mig geografi på geografilektionerna, inte sitta och drömma. Jag ska också läsa tidningen noggrant. Jag ska ha TÅLAMOD. Jag ska vara mer tolerant mot mina medmänniskor.

  Kanske också mot mig själv. Jo, det ska jag. Och så ska jag sova gott varje natt.

  Sådan ska jag vara som Jahaja Björkstam. Resten kan gott vara som Eva Nygren. Hon står sig nog delvis i ett liv till.
  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Aha, nu förstår jag varför vi kompar så bra; Jahaja Björkstam och Torbjörn Asplöv 🙂

 2. Tobbe skriver:

  Vacker och suggestiv målning, som vanligt, vill jag tillägga.

 3. Eva Nygren skriver:

  Tack Tobbe Asplöv.

 4. Maria skriver:

  Hon står sig väldans bra den däringa Nygren.