• Klezmer, ja tack!

  Posted on mars 3, 2014 by in Konst och kultur

  Vet ni alla vad klezmermusik är? Det är rätt troligt att ni hört något i den här genren för den har blivit mer och mer populär de senaste åren. Denna judiska folkmusik är idag populär långt utanför den judiska gruppen och tittar man på utövarna så är de inte sällan personer helt utan judisk bakgrund.

  Bland annat därför ordnar Judiska kören i Lund en årlig klezmerfestival, med synnerligen entusiastiskt stöd av körens ledare, Sverker Zadig. I år hölls festivalen i Svaneskolans aula.

  Först ut i årets program var den romska gruppen Gipsy Brothers. Sverker Zadig tyckte att han ville bredda utbudet och eftersom både jiddisch och romani är svenska minoritetsspråk så kunde det passa bra. En alldeles utmärkt idé då den romska musiken också har likheter med klezmer rent musikaliskt. Det var ös i den, riktigt ös!

  Savor de ladino spelar musik i ladino-traditionen. Ladino är det språk som de judar som förvisades ur Spanien 1492 talade. Man kan säga att ladino är en spansk variant på jiddisch som har tyska och hebreiska som främsta inslag. Gruppen hade mycket skickliga musiker, inte minste beundrade vi Tobias Allvin på bouzouki och mandolin och förstås sångerskan, Sandra Marielle, som höll uppe entusiasm och röst på ett sätt som hela publiken gillade.

  Sedan sjöng Judiska kören, med bas i Lund, kända judiska sånger, på jiddisch eller hebreiska och de ackompanjerades fint av ett fint gäng musiker där kanske Anders Frostin på fiol är den som vi blev mest impade av. Och så kören då, som sjöng de vackra sångerna med den äran. All judisk musik är vemodig. Också när innehållet är rätt muntert. Vad sånt beror på kan man ju fråga sig. Om man tycker det är viktigt.

  Nej, men där ljög jag allt. För nästa grupp, som man nog får säga var festivalens dragplåster, deras musik är sannerligen inte sorgmodig. Jag talar om Mames babegenush. Wow, ett sånt lir! Sådana musiker, en sådan entusiasm. I klippet från youtube kan ni få en bild via öronen av deras musikalitet och ekvilibrism. En som saknas i det klippet är gruppens dragspelare som hanterade dragspelet på ett för mig helt nytt sätt. Satans duktiga och roliga att se.

  Tidigare år har man hållit till på Mejeriet, i år i en skolaula. Det är något lite osexigt i att gå på konsert i en skolaula, kanske är jag förgiftad eftersom skolan är min arbetsplats. Dock hade jag nog föredragit en mer caféliknande miljö, Mejeriet eller varför inte Victoriateatern i Malmö? Det hade vatt nåt!

  I stort var det med mycket UPP i sinnet som vi lämnade lokalen denna söndagkväll. Musik gör gott för själen! Som Kristeligt folkblad skrev ”Jødisk blues fungerer før alle!”.

   

  Relaterade bilder: