• Daniel Richter och Eva Nygren

  Posted on oktober 25, 2016 by in Konst och kultur

  Vi såg Daniel RichterLouisiana härom dagen. Det var stort.

  Hans bilder har tydliga budskap eller uttryck. De är kraftfulla och ibland rätt obehagliga. De är också aktuella, till exempel kring flyktingkatastrofen med den kända bilden ”Tarifa” som exempel.

  De är tillgängliga och jag blir stående länge framför varje målning. Jag lägger ut några detaljer här från en tavla som heter ”Idealisterna”.

  img_1868

  Titta på den roliga signeringen av tavlan. En Dr Martenskänga med en fredsduva. Detalj.

  img_1863

  Och den här hunden, också en detalj, tog tag i mig. Det skräckinjagande med en polishund accentueras med den brännande färgen.

  För det som också står klart när man ser på hans konst är hur oerhört skickligt han arbetar. Det ser grovt tillyxat ut ibland men sedan inser man hur han ändå får sagt det han vill säga oerhört väl och på rätt sätt. Det är punkigt och ofta rått i färgen, stort och uttrycksfullt.

  Det finns massor med material om Richter på webben, flera intervjuer, här en. Men jag tycker han gör större ”impact” i sina bilder som är mer känslomässiga.

  img_1872

  Denna stora bild är ruggig och ruggigt bra. ”Army of Traitors”.

  Utställningen är välhängd och innehåller bara 45 bilder vilket gör det hela greppbart.

  Som vanligt blir jag väldigt gripen av att se människor stå och titta på konst, så fantastiskt egentligen att alla dessa personer tar sig till en plats ”bara” för att se på bilder.

  Visst, ni kan säga att många åker dit för att gå till shoppen (dit går jag med), restaurangen (dit går vi alltid), men det är tydligt att här, på detta klassiska danska super-museum, befinner sig denna söndag många som njuter genom ögonen.

  Och de står länge framför varje bild. Jag ser grupper med vänner eller familjer som står vid bilderna och diskuterar och noterar.

  Som ni förstår rekommenderar jag denna utställning.

  Själv är jag nu igång med att göra linoleumtryck. Tanken var egentligen att jag skulle göra träsnitt men det smög sig. Nu har jag hittat ett mjukt linoleummaterial som är härligt att jobba med och det har blivit några olika motiv. Se MÅLAT.

  Jag vill dock komma vidare från det enstaka trycket och försöker kombinera motiven eller trycka på alternativa sätt. Experimentet är min bästis i konsten.

  Akvarellen är dock också där och några sådana har det blivit sedan sist, också att bese i MÅLAT. Till MÅLAT slipper du ta bro och tåg eller bil som till Louisiana. Bara med ett klick kan du bese mina bilder.

  Jo, jag vet att jag inte är en Daniel Richter. Men en Eva Nygren är jag allt, odiskutabelt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: