• Ett par riktigt, riktigt, bra filmer

  Posted on juni 14, 2008 by in Konst och kultur

  Filmtips inför semestern: Before Sunrise och Before Sunset är två riktigt bra filmer, om man gillar att sjunka ner i bilder av ansikten, att lyssna på ord men också på tystnaden mellan replikerna. Att studera rörelsen framåt i en bekantskap som djupnar och engagerar en. Riktigt bra skådespel. Karaktärer som man kan gilla och tro på.

  Before Sunrise, regisserad av Richard Linklater (1995), har en mycket sparsam yttre handling, om ett par som träffas på ett tåg på väg till Wien. Han (Ethan Hawke) ska ta ett plan hem till USA och hon (Julie Deply) är på väg till Paris efter att ha besökt sin ungerska mormor. De får kontakt och hon hoppar av tåget i Wien för att tillbringa en natt, before sunrise, med honom. Filmen visar deras kontaktskapande med varandra, via deras samtal, men också helt suveränt, i deras blickar, eller hemliga blickar. Min favoritscen från filmen fanns på Youtube så här får ni den (även om den kanske förstås bäst av de redan vunna):[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nQpYHiB0k6k&hl=en&rel=0]

  Andra bloggar om: Film, Before Sunrise, Before Sunset, Julie Deply, Ethan Hawke

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  älskade Before Sunrise men har verkligen totalt missat uppföljaren…ja, jag ligger långt efter nuförtiden, med det mesta:)
  Ha en skön söndag – du kommer väl på festen på måndag? Om inte och ifall vi inte ens syns i någon korridor önskar jag dig en fantastisk sommar!

 2. Evan skriver:

  Då föreslår jag så här inför sommaren, att du ser om Before Sunrise och sedan ser Before Sunset – ett sånt höjdarpaket. Så himla bra! Ferris wheel-et från Before Sunrise har Daniel Rydén förresten skrivit om i dagens Sydsvenskan.
  Vi ses i morgon på p-festen!

 3. Magnus skriver:

  Det är två helt underbara filmer du nämner, Eva! 🙂 Jag blev förälskad i Julie Delpy direkt. I samma genre (också med Julie Delpy) är ”Två dagar i Paris”. Rekommenderas starkt!

 4. Evan skriver:

  Hej Magnus! Visst är de underbara!? Och nu när du säger det – jag tyckte väl att jag hade stött på henne förut, Julie Delpy. Fast jag tyckte inte att ”Två dagar i Paris” var alls så bra, faktiskt. Trevlig, men inget jag vill se om. Dessa två (Sunrise och Sunset), detta par, kommer jag att se om, citera, memorera. Med mera!